Gyógynövényekkel a ráncok ellen
2024. március 28. írta: koczka_mate

Gyógynövényekkel a ráncok ellen

Egy bizonyos életkor után a bőrünk elkezd veszíteni a tónusából, hidratáltságából. Nem kell azonban azonnal az invazív eljárásokban gondolkodunk, ha fiatalosabb, feszesebb arcbőrt szeretnénk. A gyógynövények és a biokozmetikumok segítségével egy-két hónapos használat után olyan hatást érhetünk el, mellyel akár öt-tíz évet is letagadhatunk az életkorunkból.

dsc_1764.jpg
A férfiak szerencsésebbek a bőröregedés szempontjából, hisz náluk az első ráncok megjelenése és a bőr feszességének csökkenése öt-hat évvel később következik be, mint a nőknél. A hölgyeknek már 32-35 éves kor körül el kell kezdenie bevezetni egy arcápolási rutint, ha ezeket a bőröregedési tüneteket szeretnék minél inkább eltolni.

„A férfiakra kevésbé jellemző, hogy gondot fordítanának az arcápolásra, azonban negyven éves koruk körül már náluk is megjelennek a bőröregedés első jelei, ilyenek a bőr vízhiányossá válása és az apróbb ráncok kialakulása. A hosszú ideig napfényen, szabadban való tartózkodás és bármily meglepő, de a gépkocsivezetés is gyorsíthatja ezt a folyamatot, hiszen a szélvédőn keresztül is éri UV-sugárzás a bőrt. A kellő mennyiségű folyadékfogyasztás, legfőképpen a tiszta ásványvíz, az antioxidánsok bevitele sokat segíthet a bőr állapotán, ám érdemes az antioxidánsokat bőrápolási termékek formájában is közvetlenül a bőrbe bevinni. Sokat tehetnek az ápoltságukért, ha hidratáló anyagokat alkalmaznak, és hialuronsavban, aloe verában A és B vitaminokban és aszkorbinsavban gazdag after shave-et vagy arckrémeket használnak. A szemvidítófű hatóanyaga a szemkörnyék kipihentebbé tételében segít, de hatásos a medveszőlőlevél a kék karikákra, de a hibiszkusz- és ligetszépe olaj is sokat segít a szemkörnyék frissebbé tételében. A duzzadt ödémás szemekre a centella, a homoktövis és az A-, B-vitaminok, illetve a Q10 a megfelelő választás. Az arcápolásban olyan termékeket érdemes keresni, ami ligetszépe-, tamanu olajat, borágó-, fekete kömény- vagy baobab olajat és hidratáló chiamag-, lenmag kivonatot, sőt hialuronsavat is tartalmaz, hisz ezek mind hozzájárulnak a bőr üdébbé, hidratáltabbá tételéhez” - fejtette ki Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője.

A nők arcápolási rutinját 30 évesen érdemes bevezetni

A szakember szerint a nők esetében a férfiakénál sokkal összetettebb a helyzet, éppen ezért három korcsoport szerint érdemes kialakítani a hatékony bőrápolási rutint. 30-35 éves kor körül a ráncmegelőző age-kontroll termékek használata ajánlott, 35-45 éves kortól a rendszeres és tudatos age defence arcápoló rutint anti-ageing hatóanyagokkal érdemes bevezetni, míg 55 éves kor felett a rejuvenáló, azaz tápanyagfeltöltő, a fiatalosabb bőranyagcserét elősegítő, mindennapos arcápolási rutin alkalmazása szükséges és ilyen kor körül már kozmetikus szakember segítségére is szükség van rendszeres kéthetenkénti időközönként a fiatalosabb arcbőr megőrzése érdekében.

„A 30-35 éves korosztály az a nők esetében, amikor az életmód és a táplálkozási szokásoktól függően megjelennek az arcöregedés első jelei. A bőr vízhiányossá válhat, megjelennek az első apró ráncok a nyak, a dekoltázs és a szemkörnyék táján. A belső-külső hidratálás és az egészséges táplálkozás, valamint a mozgás mellett ilyenkor már ajánlott a magas UV-indexű napokon fizikai fényvédő krémek használata, a szemkörnyékápolók bevezetése és a bőrtáplálók alkalmazása. A galagonya, az aloe vera, a ligetszépe olaj, a bíbor kasvirág, a csipkebogyó, a tamanu olaj, a görögdinnye olaj, az algák és a mandula kivonata segíthet a bőr regenerálásában” - magyarázta Dr. Gyovai Viola.

Nagyágyúk a gyógynövények között

A szakember szerint mindenképpen érdemes magas hatóanyagtartalmú, komplex összetételű, természetes összetevőjű gyógynövényes termékeket vagy a még magasabb hatóanyag-tartalmú bio-termékeket választani, hiszen ebben a korban már különösen fontos, milyen tisztaságú anyagok kerülnek a szervezetbe. A kémiai hatóanyagok ugyanis sokkal nagyobb megterhelésnek teszik ki a bőrt, ráadásul a hatóanyag-tartalmuk is elmarad általában véve a bio termékekétől.

„45 éves kor körül a lelassult kollagén- és elasztin-termelés miatt elmélyülnek a mimikai ráncok. Az aminosavakban gazdag zabcsíra vagy a mandulatej aminosavai sokat segítenek a bőrfiatalításban. Az egyik legfontosabb lépés az esti alapos arctisztítás és az aminosavakban, antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag éjjeli arcápolók. Az argánolaj, a goji, a gyömbér, a búzavirág-kivonatokkal, a szilvamag-, borágó olaj, vagy a gingko-kivonattal készült termékek nagyon hatásosak lehetnek ennek a korosztálynak a számára. Ötven éves kor fölött, ha addig nem is szenteltünk nagy figyelmet a bőrápolásnak, innentől érdemes elkezdeni és minél gazdagabb hatóanyagú termékeket alkalmazni a bőr vízmegtartó képességének és a bőr regenerációjának fokozására és szükségessé válik a szérumok használata. A peeling legalább heti egyszer ajánlott és az arcápolók, szérumok alkalmazása napi szintű használata hatásos ebben a korban. A csukóka, a barna szárnyasmoszat, a havasi gyopár, szalmagyopár és multivitaminok együttese lehet ennek a korosztálynak a varázsszere, hisz a magas hatóanyag-tartalmú natúr- vagy biotermékek másfél-két hónapos alkalmazása után akár 10-15 évet is lefaraghatunk” - tette hozzá a biológus.

Dr. Gyovai Viola a bőröregedés ellen leghatásosabb gyógynövényekkel kapcsolatban is megosztott néhány tanácsot, amelyeket a BIOLA legújabb, luxus-bőrápolási kozmetikumaiban alkalmaznak.

„Az Alária alga, vagyis a barna szárnyasmoszat a klinikai vizsgálatok szerint csökkenti a sejtek öregedési mértékét, ezért ez a növény kiválóan alkalmas a bőrfiatalításra. A fényérzékenység növekedése és a hormonális változások következtében kialakuló öregségi pigmentfoltok megelőzésében vagy halványításában csodafegyver lehet a havasi gyopár, a zöld maláta, a tavirózsa és a B3 vitamin. A kollagén- és elasztinszálak képzésében három aduász lehet a segítségünkre, ezek a Csukóka, a fekete berkenye és a vörösáfonya, amelyek antioxidáns-tartalmuk miatt kisimultabb bőrállapotot eredményeznek. A biológiailag értékes szérumok és arcápolók tartalmát tekintve az olyan arcápoló olajak alkalmazása javasolt, amelyekben a jojoba, a baobab, borágó, ligetszépe, a chia, az argán vagy a tökmag olajai találhatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6218365423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása